Kurumsal

Tüzüğümüz

BURSA ULUDAĞ KÜLTÜR EĞİTİM ve YARDIMLAŞMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

Derneğin adı ve merkezi
Madde 1 - Derneğin adı : Bursa Uludağ Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği dir. Derneğin Merkezi Bursa dır. Şubesi açılabilir.
Madde 2 - Derneğin amacı ve bu amacı gerçekleştirmek için dernekçe yapılacak çalışma konuları ve biçimleri ile faaliyet alanı.
Dernek, yurt içinde ve yurt dışında şube açabilir.
A) Milli kültür ve geleneklerimizi, ahlaki değerlerimizi geliştirmek ve yaygınlaştırmak, milli manevi ve ahlaki değerlere bağlı fertler yetiştirmek, insanlar arasında sevgi ve saygıyı, birlik ve beraberliği yardımlaşma ve dayanışmayı temin edici faaliyetlerde bulunmak.
B) Gençleri kötü alışkanlıklardan korumak için gerekli tedbirleri almak ve eğitim seferberliğine katkıda bulunmak.
C) Ana ve çocuk sağlığı, çocuk eğitimi ve ilk yardım konularında çalışmalar yapmak, toplantılar düzenlemek.
D) Yabancı dil kursları eğitim bursları el becerilerine dayalı dikiş nakış, güzel sanatlar kursları açmak, çevre kirlenmesini önlemek ve çevre sağlığını korumak için faaliyetlerde bulunmak.
E) Kuranı Kerimi öğrenen, öğreten, muhtevasına vakıf olmaya çalışan ve bu uğurda hizmet verenlere her türlü destek ve katkıda bulunmak.Bu amaçla faaliyet gösteren kişi kurum ve kuruluşların sorunlarına çözümler üretmek ve stratejiler geliştirmek.
F) Geçmiş kültürümüz olan Osmanlıca, hat, yazı tekniği, Ebru, karakter eğitimi, kültür farklılıkları sentezi ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile kurulmuştur.
Dernekçe sürdürülecek çalışma konuları ve biçimleri
1- Faaliyetlerin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırmalar yapmak, kitap okuma salonları, Spor Tesisleri, yurt,Pansiyon,misafirhane ve kültür tesisleri açmak.
2- Dernek amaçları doğrultusunda kurs, eğitim merkezi, etüt merkezi, okuma salonları, araştırma merkezi, yetenek geliştirme merkezi, kültür merkezi, bakım evleri, Kur'an kursu, yurt, pansiyon, lokal, konferans salonları açmak ve sosyo kültürel tesisler kurmak ve bunları tefriş etmek, etkinlik salonları, yabancı dil araştırma ve eğitim merkezi, Osmanlıca, Arapça, Farsça araştırma eğitim ve geliştirme merkezi, karakter eğitimi merkezi, mülakat salonları ve benzerlerini oluşturmak, işletmek veya işlettirmek, bu yerlerde seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenlemek.
3- Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, döküm ve yayınları temin etmek, dökümantasyon merkezi oluşturmak, çalışmalarını duyurmak için amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap gibi yayınlar ile üyelerine dağıtmak üzere çalışma ve bilgilendirme bültenleri çıkarıp dağıtımını yapmak.
4- Amacın gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamak, mahalli veya uluslararası, paneller, sempozyumlar, yarışmalar gençlik kurultayları, icazet merasimleri , şenlikler, anma günleri, çok amaçlı kapalı salon toplantıları, yemekli toplantılar, sünnet şölenleri, Kur'an ziyafeti ve şöleni, gençlik ve müzik şölenleri, konserler, spor turnuvaları, tarihi turistik gezi, tur, piknik ve ziyaretleri gibi organizasyonlar düzenlemek, esnaf ziyaretleri yapmak, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin etmek.
5- Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul etmek.
6- Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi İşletmeleri kurmak ve işletmek.
7- Yangın, deprem, sel ve buna benzer doğal afetlerden zarar görenlere yardım etmek, kurtarma grupları oluşturmak, Kur'an kursu, hastane, hapishane, huzurevleri, yurtları ve benzeri sosyal müesseseleri ziyaret etmek.
8- Derneğin amacına uygun olarak eğitim ve öğretimin her dalında ve kademesinde öğrencilere karşılıksız burs ve krediler vermek, öğrenciler için yetiştirme, takviye, hazırlık, tecvit, mesleki ve sportif kurslar düzenlemek.Öğrencilerin Yurtiçi ve yurtdışı Okul, yurt, kurs ve dershane ücretleri ile kitap, kırtasiye, harç ve giyim giderlerini karşılamak.
9- Şehit ailelerine, gazilere,hafızlara, Kur'an kursu öğrencilerine ve mezunlarına her türlü maddi ve manevi yardımda bulunmak,yardım kampanyaları düzenlemek.
10- Ortaöğretim, üniversite, açık öğretim hazırlık ve takviye kursları, hat, tezhip, kıraat (takrip, tayyibe),güzel okuma, musiki, ebru dikiş, nakış makrome, boyama ve benzeri beceri kursları ile kermes ve sergi açmak.
11- Resim, şiir, kompozisyon ve bilgi yarışmaları düzenlemek. tiyatro müzik ve benzeri çalışma grupları oluşturmak.
12- Sokak çocukları ve gençleri alkol, uyuşturucu, madde bağımlılığı, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan kurtulması, topluma kazandırılması için her türlü çalışmayı yapmak.
13- Çevre bilincini geliştirici, çevre kirliliğini önleyici ve doğayı koruyucu sosyal ve kültürel çalışmalar yapmak, ağaç dikme kampanyaları düzenlemek ve hatıra ormanları oluşturmak.
14- Derneğin gayesi istikametinde başarılı çalışmalar yapan şahıs, dernek ve diğer müesseselere teşvik amaçlı belge hediye plaket ve ödüller vermek.
15- Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden veya yurt dışından bağış kabul etmek.
16- Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeleri kurmak ve işletmek.
17- Üyelerini yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirmeleri için lokal açmak sosyal ve kültürel Tesisler kurmak ve bunları tefriş etmek.
18- Üyeleri arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, tiyatro, sergi, Spor,tur, gezi ve eğlenceli yarışmalar, cemiyet ve şenlikler, anma törenleri yapmak ve gezi düzenlemek veya üyelerin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak.
19- Yetkili makamların izniyle her türlü taşınır ve taşınmaz satın alıp satmak kiralayıp kiraya vermek, taşınmazlarla ilgili her türlü hukuki tasarruflarda bulunmak.
20- Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli görülmesi durumunda Vakıf kurmak, federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona katılmak, gerekli izin alınarak derneklerin izinle kurabileceği Tesisleri kurmak.
21- Uluslararası faaliyette bulunmak,Yurt dışındaki Dernek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapmak ve yardımlaşmak.
22- Derneğin amacını gerçekleştirmek üzere benzer amaçlı derneklerden, işçi ve işveren sendikalarından, mesleki kuruluşlardan maddi yardım almak ve adı geçen kurumlara maddi yardımda bulunmak.
23- Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde 5072 sayılı dernek ve vakıfların kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkilerine dair kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek.
24- Dernek üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli Kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurmak.
25- Gerek görülen yerlerde şube ve temsilcilikler açmak.
26- Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda diğer derneklerle veya Vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için platformlar oluşturmak.
27- Milli Eğitim Bakanlığından izin almak şartıyla 625 sayılı özel eğitim kanuna uygun olarak Daimi kurslar ( lisan, bilgisayar, el sanatları, biçki dikiş, nakış, Tezhip, Ebru ) ve Eğitim okulları açmak.